Hva skal vi si til barna om terrortrussel mot Norge?

Atle Dyregrov

Professor emeritus, Dr. philos
Spesialist i klinisk psykologi
Klinikk for krisepsykologi, Bergen, Norge
atle@krisepsykologi.no

Klinikk for krisepsykologi. Psykologsenter Bergen. Psykologfellesskap. Kriseberedskap, krisehåndtering, kriseledelse, krise, krisesenter, traumeterapi, traumepsykologi, traumebehandling, traumer, traumesymptomer, kurs, veiledning, undervisning, beredskap, beredskapsledelse, beredskapsavtale bedrift, debriefing, kollegastøtte, kollegastøtteordning, sakkyndig arbeid, spesialisterklæring, individualterapi, gruppeterapi, parterapi, komplisert sorg, sorgterapi. Etterlatte, død, dødsfall, sosial nettverksstøtte. Sorgprosess. Sorgreaksjoner. Takle bearbeide sorg. Illustrasjon.

Magne Raundalen

Psykologspesialist, Kriseledelse, Foredragsholder, Prosjektleder, Sakkyndig

Telefon: 55 59 61 80

(Juli 2014) Det er sommerferie og da er det foreldre og voksne som alene må ta oppgaven å snakke med barn om skremmende nyheter. Skolen og lærere kan ikke hjelpe. Vi har laget et forslag til hvordan du som foreldre eller voksen kan snakke med barn om situasjonen etter terrorvarselet som har kommet. Ordene må selvfølgelig tilpasses ditt barns alder og modenhet. Noen barn er svært opptatt av dette, mens andre knapt legger merke til det. Det er du som foreldre (eller omsorgsperson) som best kjenner ditt barn og vi håper tankene under kan være et utgangspunkt når du vurderer hva du vil si til ditt barn.

Vi skal bruke ordene terror og terrorister og forklare barna at terror er å skremme og terrorister er skremmere. De skremmer med at de vil gjøre slemme ting uten at de sier hva de vil gjøre. De vil at vi skal bli skremt. De skremmer mange andre land også. De gir på en måte Norge skylda for at det ikke har gått så bra i deres eget land. Det er helt feil. Vi kan kalle det feiltanker. Men de tror på det selv, og vi vet ikke hvem de er så vi kan ikke snakke med dem. Men politiet har fått høre ryktet, og da vil politiet at det skal stå i alle aviser og sies i alle nyheter, for da kan det skremme terroristene. Politiet vil at de får vite at de passer ekstra på flyplasser, på tog, på busstasjoner og steder hvor det er mange mennesker samlet. Det vil si at politiet vil skremme skremmerne. Vi kommer til å ta dere! Og det er strengt forbudt å skremme også, så politiet kan ta dem før de får gjort noe.

De som har satt i gang rykter om terror i Norge nå, kommer fra land med islam. De aller fleste som bor i land som tror på Islam, som er en religion hvor de kaller Gud for Allah vil ikke ha krig eller terror. De fleste er som oss, vanlige folk som vil leve i fred. Men det er noen grupper med våpen og bomber, som sender terrortrusler. De er kriminelle fordi de truer med å drepe uskyldige folk i Norge.

I mange av de landene med terrorgrupper som kaller seg islamister, har det gått veldig dårlig. Mange lever i fattigdom, og mange av landene har hatt krig og uro. Vi tror at mye av uroen kommer på grunn av dårlige ledere i landet som har sørget for seg og sine, mens resten av folket lever i nød og fattigdom og har ikke arbeid. Terroristene sier at det er vår skyld. Men vi har jo ikke valgt de dårlige lederne deres. De landene som har hatt flest terrorgrupper er arabiske land som Libya, Syria, Irak og Algerie. Samtidig pågår det en blodig krig med bombing og raketter mellom Palestina og Israel. Palestinerne er arabere og islamister, og mange mener at Israel som har mye mer militære bruker for mye bomber, og de holder med dem. Israel sier at de må forsvare seg fordi de sender raketter inn i byene deres. Vi sier dette for at du skal forstå at noe av den uroen som nå er i verden, spesielt i araberverdenen og det vi kaller Midtøsten, har sammenheng med at det blir laget terroristgrupper som også skremmer andre land langt borte. Sånn som i Norge nå.

Hva kan vi gjøre? Vi kan bare stole på politiet som lytter på mobiltelefoner og følger med på nettet, og som sender sine folk der i Norge de tenker at de kunne gjøre noe forferdelig. Det vil si til flyplasser, tog, busser, og til viktige bygninger som der regjeringen holder til. Han som bestemmer over politiet i Norge har sagt dette, og han har også sagt at mange i politiet må avbryte ferien sin. Da kan de for eksempel passe ekstra på Norway Cup for der er mange mennesker og barn samlet for å spille fotball. Hvis barn ikke drar på NorwayCup så ‘vinner’ terroristene litt, fordi skremmingen deres gjør at noen blir såredde at de ikke får eller vil være der. Men det er det terroristene alltid ønsker, at alle skal bli redde. Ingen skal føle seg trygge. Men på de aller, aller fleste stedene i Norge er det jo trygt, for terroristene er veldig få, og de kan jo ikke være mange steder samtidig.

Du har sikkert merket at vi voksne er forskrekket.

Enten vi bor i Mandal eller Hammerfest. Det betyr ikke at vi er veldig redde. Vi er forskrekket fordi det finnes slike skremmere, men vi vet jo godt at de ikke kan komme mange steder. Kanskje bare ett sted. Aller helst tror vi vel at de ikke kommer i det hele tatt, men de ville skremme.

Det er viktig at du spør foreldrene dine, eller andre voksne om ting du har hørt eller sett på nettet, i avisen eller på tv. Ting som har gjort deg redd. Mindre barn, og noen over ti år også, vil helst ligge inne hos mamma og pappa et par netter når de har hørt om det vi skriver her. Det synes vi at de skal, dersom det er plass. I alle fall kan soveroms-dørene være åpne. Vi tror at det beste du kan gjøre er å fortsette å ha det gøy i sommerferien, men snakke med foreldrene dine eller en voksen om du er urolig.